Pastagratäng med köttfärs och bacon

4 portioner

 

Ingredienser

6 dl pasta

Köttfärsröra:
500 g färs
1 pkt bacon
250 g crème fraiche med paprika och chili
½-1 dl chilisås
1 röd paprika, tärnas
1 msk kalvbuljong
½-1 tsk dijonsenap
5 dl vispgrädde
1 stor gul lök, hackas fint
1 vitlöksklyfta pressad
3 dl riven ost
Svartpeppar, Salt (försiktigt, då baconet är salt)
1 krm chili grillkrydda

Sätt ugnen på 225°


Köttfärssåsen:
Skär baconet i bitar och bryn den i en stekgryta. Tag upp baconet och lägg det på en tallrik medan du bryner färsen. OBS! Låt baconfettet vara kvar i grytan och lägg i en extra klick smör för att bryna färsen.
Bryn färsen och krydda med salt och peppar. Lägg i den hackade löken och paprikan och låt detta brynas med köttet tills det blivit lite mjukt och glansigt. Slå i grädde, crème fraiche, kalvfond, ketchup, dijonsenap, krossad vitlök, salt och kryddor och låt allt koka ihop sakta i cirka 5-10 minuter.
Lägg i baconet och cirka 1 dl av den rivna osten som får smälta ner i köttfärssåsen under sakta omrörning.

Smörj en eldfast form. Lägg hälften av pastan i botten och slå över hälften av köttfärssåsen. Lägg på resten av pastan och slå till sist på det sista av köttfärssåsen. Garnera rätten med resterande ost och sätt in i ugnen i 15- 20 min eller tills osten smält och rätten fått fin färg.