Pastagratäng med köttfärs och bacon
4 portioner
Ingredienser
6 dl pasta
Köttfärsröra: 500 g färs 1 pkt bacon 250 g crème fraiche med paprika och chili ½-1 dl chilisås 1 röd paprika, tärnas 1 msk kalvbuljong ½-1 tsk dijonsenap 5 dl vispgrädde 1 stor gul lök, hackas fint 1 vitlöksklyfta pressad 3 dl riven ost Svartpeppar, Salt (försiktigt, då baconet är salt) 1 krm chili grillkrydda
Sätt ugnen på 225°
Köttfärssåsen: Skär baconet i bitar och bryn den i en stekgryta. Tag upp baconet och lägg det på en tallrik medan du bryner färsen. OBS! Låt baconfettet vara kvar i grytan och lägg i en extra klick smör för att bryna färsen. Bryn färsen och krydda med salt och peppar. Lägg i den hackade löken och paprikan och låt detta brynas med köttet tills det blivit lite mjukt och glansigt. Slå i grädde, crème fraiche, kalvfond, ketchup, dijonsenap, krossad vitlök, salt och kryddor och låt allt koka ihop sakta i cirka 5-10 minuter. Lägg i baconet och cirka 1 dl av den rivna osten som får smälta ner i köttfärssåsen under sakta omrörning.
Smörj en eldfast form. Lägg hälften av pastan i botten och slå över hälften av köttfärssåsen. Lägg på resten av pastan och slå till sist på det sista av köttfärssåsen. Garnera rätten med resterande ost och sätt in i ugnen i 15- 20 min eller tills osten smält och rätten fått fin färg.
|